Trainingsdag Studenten

VSSD Trainingsdag voor studentbestuurders

De VSSD Trainingsdag 2018 zal plaatsvinden op donderdag 11 oktober. Inschrijven kan via deze link.

De dag zal gevuld zijn met workshops en de hele dag duren. Je kan hem natuurlijk ook deels meepakken. In de ochtend zal er een ontvangst zijn met koffie en een praatje van een BD’er (Bekende Delftenaar). Na de eerste workshopronde wordt de lunch verzorgd. In de middag volgen nog twee rondes waarna de dag zal worden afgesloten met een borrel. De ideale kans om een goede start te maken aan je bestuursjaar en je medebestuurders een keer onder normale omstandigheden te ontmoeten na al die constitutieborrels. De locatie van de trainingsdag is de universiteitsbibliotheek van de TU Delft. Het programma is als volgt:

Ronde 1 (10:00-12:00)

 • Vergadertechnieken –Trainingen op Maat
 • Mind Mapping – Brain4Profs
 • Assesment training – ImpressiveGreenApple
 • Netwerken in een snelkookpan – Van de Berg, Advies & Media BV
 • Penningmeester

Ronde 2 (13:00-15:00)

 • New Time Management – FocusXL
 • Snellezen – Brain4Profs
 • Kernkwadrant & Elevator Pitch – ImpressiveGreenApples
 • Presenteren – Trainingen op Maat
 • Voorzitterstraining - MoTiv

Ronde 3 (15:30-17:30)

 • Feedback geven en ontvangen – Trainingen op Maat
 • Pers & Media – TU Delft
 • Conflicthantering - MoTiv
 • Projectmanagement – Ivy Global

 

Ronde 1 (10:00-12:00)

Vergadertechnieken –Trainingen op Maat

Tijdens je bestuursjaar ben je vaak veel aan het vergaderen. Je overlegt met je bestuursleden, maar ook met commissies of samenwerkingspartners. Die vergaderingen zijn belangrijk, maar hoe zorg je ervoor dat je niet veel te veel tijd kwijt bent met overleggen? Hoe bereid je een vergadering goed voor en hoe zorg je ervoor dat je niet te lang blijft hangen op één agendapunt, maar dat elk punt toch de aandacht krijgt die het verdient? In deze training leer je onder andere welke vergadertechnieken je kan toepassen, hoe je iedereen tot recht kan laten komen binnen de vergadering, maar ook hoe je van vergaderpunt tot actiepunt kan komen.

Mind Mapping – Brain4Profs

Mindmapping is een techniek die u helpt om andere delen van de hersenen te activeren waardoor u sneller leert en beter kunt onthouden. We leren de techniek en maken kennis met de manier waarop we mindmapping inzetten om inzicht en overzicht te krijgen; werkzaamheden te ordenen; aantekeningen te maken; vergaderingen, bijeenkomsten en presentaties voor te bereiden; taken te plannen en te managen. Kortom mindmapping is een techniek die u helpt uw gedachten te structureren, ideeën te organiseren en van informatie kennis te maken. Het visuele formaat verschaft grotere duidelijkheid ter ondersteuning van het denkproces.

Assesment training – ImpressiveGreenApple

Een assessment is vandaag de dag steeds vaker een onderdeel van het sollicitatieproces. In deze workshop staat de vraag centraal; wat houdt een assessment in en waarop wordt gelet? Studenten zullen tijdens deze workshop ervaren hoe het is om een assessment te maken onder tijdsdruk. Ze gaan aan de slag met een individueel assessment en een groepsassessment waarin ze zullen leren hoe je een assessment aanpakt en welke rol zij geneigd zijn aan te nemen in een groep. De consultant(s) zullen je handvaten bieden en tips meegeven.

Netwerken in een snelkookpan – Van de Berg, Advies & Media BV

Acquisitie wordt vaak gelijk geassocieerd met verkopen, maar het begint natuurlijk allemaal met je netwerk. Hoe zet jij je netwerk in en zorg je dat je de juiste connecties op de juiste manier benadert. Robert-Jan van den Berg gaat proberen je vaardigheden aan te scherpen op het gebied van netwerken en het gebruik maken van je netwerk. Als je namelijk eenmaal een fout maakt binnen je netwerk dan is het definitief beschadigd en met een kapot net is het lastig vissen.

Penningmeester

Bij deze training wordt ingegaan op het penningmeesterschap. Een trainer met ervaring in de functie geeft tips en deelt diens kennis en ervaringen over o.a. best practices, commissie-afrekeningen en hoe je het beste om kan gaan met leden met betalingsachterstanden. Ook is er gelegenheid tot uitwisseling tussen degenen die de functie bekleden: waar loop je tegenaan, waar wil je tips over, wat gaat heel goed? Daarnaast bespreken we de rollen die een penningmeester binnen bestuur of extern aanneemt, en hoe die de rol het beste kan inzetten, zowel zodat hij of zij het makkelijker heeft, als dat de penningmeester (zoveel mogelijk) fouten kan voorkomen.

 

Ronde 2 (13:00-15:00)

New Time Management – FocusXL

De meeste studenten met een bestuursfunctie herkennen het… Je hebt veel te doen en je hebt weinig tijd. Eigenlijk heb je meer te doen dan in een werkdag past. Je krijgt mail, veel belletjes en er komen studenten langs die je aandacht vragen en jouw planning verstoren. Iedereen heeft zijn eigen manier gevonden om hier het meest effectief mee om te gaan. En toch, blijft het vaak een uitdaging!

 • Hoe zorg je ervoor dat je je werk op tijd en met het juiste resultaat gedaan krijgt?
 • Hoe houdt je overzicht en controle?
 • Hoe voorkom je dat je deadlines moet uitstellen?
 • Hoe blijf je geconcentreerd werken aan de juiste dingen?
 • Hoe zorg je ervoor dat je productiever bent dan ooit te voren? Tijdens de workshop New Time Management, verzorgd door Bart Sauer van FocusXL, krijg je het antwoord op deze vragen. Bovendien leer je hoe je grip krijgt op verstoringen in je werk en tijdwinst creëert. Zo kun jij je nog beter focussen op datgene waar je goed in bent: jouw werk!

Snellezen – Brain4Profs

Onderzoeken geven aan dat de gemiddelde mens slechts 20% kan reproduceren van de stof die men bijvoorbeeld gedurende een dag training of college tot zich heeft genomen. Bij studie is lezen is één van de belangrijkere informatiebronnen. Het blijkt dat wij, in vergelijking met de snelheid waarmee ons brein informatie verwerkt, veel te langzaam lezen. Dit is één van de oorzaken waarom ons gemiddelde begrip relatief laag ligt. Het hoeft geen betoog dat het terughalen en toepassen van die informatie daardoor extra wordt bemoeilijkt én dat lezen veel tijd consumeert. In de workshop gaan we leren hoe we onze leessnelheid in korte tijd kunnen verdubbelen, daarna verder kunnen opvoeren en kunnen lezen met een beter begrip.

Kernkwadrant & Elevator Pitch – ImpressiveGreenApple

(digital) Personal branding is tijdens het sollicitatieproces erg belangrijk. Steeds vaker vragen bedrijven om een (video) pitch. Wat als je de kans krijgt om jezelf te presenteren aan het bedrijf/ werkgever van jouw dromen? Hoe presenteer jij jezelf? In een korte tijd wil je een stevige indruk achterlaten zodat ze je niet vergeten. Wat vertel je wel of niet? Het schrijven van een perfecte pitch op basis van je persoonlijkheid en ervaringen is hierin belangrijk! De consultant(s) van ImpressiveGreenApple Campus Recruitment zullen je hierin adviseren.

Presenteren – Trainingen op Maat

Daar sta je dan, een zaal vol mensen. Ken je het ‘knikkende knieën gevoel’? Presenteren is een waardevolle vaardigheid die in de rest van je loopbaan handig blijft. Of je nu een bedrijfspresentatie geeft of een speech houdt op de trouwerij van een vriend, spreken in het openbaar is een door velen gewaardeerde competentie. In de training leer je publiek een verhaal te houden.

Voorzitterstraining – MoTiv

Goed leiderschap heeft alles te maken met zelfkennis. Wie ben jij als voorzitter? Wat is jouw stijl? Hoe wil je besluiten nemen met je team? Ben je een coachende voorzitter of iemand die de knopen liever zelf doorhakt? Met een testje, het gesprek met andere voorzitters en een situatie-spel kom je er achter.

 

Ronde 3 (15:30-17:30)

Feedback geven en ontvangen – Trainingen op Maat

Tijdens je bestuursjaar werk je intensief samen. Goede kans dat af en toe de frustraties op zullen lopen of dat er iets gebeurt er waar je graag iets van wil zeggen. Maar hoe spreek je iemand op een goede manier aan op zijn of haar gedrag? In deze training leer je niet alleen feedback geven, maar ook hoe je dit kan vragen. Zodoende leer je op een constructieve manier communiceren met je mede bestuursleden of andere mensen met wie je te maken krijgt tijdens je bestuursjaar.

Pers & Media – TU Delft

Het kan zomaar gebeuren: een journalist aan de telefoon! En wat doe je dan? Omgaan met de media kan iets moois opleveren, maar ook stukken in de krant waar je achteraf helemaal niet blij mee bent.  Persvoorlichter Michel van Baal van de TU Delft neemt je in vogelvlucht mee hoe journalisten werken, wat ze leuk vinden en wanneer je voorzichtig moet zijn. Waar moet je aan denken als je graag in de krant wil? Wat moet je doen als je het eigenlijk liever niet wilt? En hoe bereid je je voor op een interview?

Conflicthantering – MoTiv

Daar waar mensen samenwerken zijn er verschillen in inzichten en meningen. Soms leiden die verschillen tot conflicten: je bestrijdt elkaars ideeën, je gaat het gevecht aan totdat er een winnaar (en een verliezer) is. Een goed team kan wel tegen een stootje maar heel vaak heeft deze werkwijze effecten op het team: is het nog wel een team of wordt je elkaars tegenstander, kan er nog plezierig worden samengewerkt? Door te verkennen hoe je verschillen in meningen op een andere manier kunt benaderen, krijg je inzicht hoe je conflicten kunt hanteren en hoe je de verschillen juist kunt benutten.

Projectmanagement – Ivy Global

Bij Ivy Global werken we met de P6 Projectmethodiek om zo onze projecten in goede banen te leiden. In deze workshop krijg je een introductie in project management. We proberen je een stuk algemene kennis en de basisbeginselen van de P6 methode bij te brengen. Na de workshop heb je kennis van de uitdagingen binnen project management. En kan je deze project management methode al gedeeltelijk praktisch toepassen op je eigen projecten binnen jouw bestuur!

Meer informatie

Voor nog meer informatie over de VSSD Trainingsdag kunt u ons mailen of bellen (015 27 88977)!

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief