Informatie

Belangrijk om te weten

De VSSD heeft een hoop informatie die soms lastig te vinden is, voor jou op een rijtje gezet. Zit je met vragen of problemen? Kijk dan op deze pagina voor informatie over ons juridisch steunpunt.

Studiefinanciering

De studiefinanciering bestaat niet meer, tegenwoordig is er het leenstelsel. Maar in welk stelsel val jij? Hoe veel mag jij lenen en hoe lang heb je om dit af te lossen? Kijk hier voor meer informatie!

OV-studentenkaart

Het studentenreisproduct is er voor alle studenten, maar natuurlijk zitten er wat regels en dergelijke aan verbonden. Lees er hier meer over.

Huisvesting

Problemen met het vinden, huren of verhuren van je kamer? Kijk hier voor meer informatie.

Tweede studie

Wil je een tweede studie volgen maar weet je niet hoe het zit met de regels rondom de kosten hiervoor? Kijk dan hier.

Partners van de VSSD

De volgende link gaat naar een site van de overheid, hier hebben zij alles op een rijtje gezet wat belangrijk is voor als je gaat studeren, je student bent of als je net bent afgestudeerd. Kijk hier voor de altijd actuele informatie: www.startstuderen.nl.

Indien je meer wilt weten kan je altijd contact opnemen met de VSSD via onderwijs@vssd.nl of 015-278 2050. Ook kan je altijd langskomen bij ons gebouw aan de Leeghwaterstraat 42. Gelukkig is de VSSD niet de enige vereniging in Delft die zich bezig houdt met studentenzaken. Veel onderwerpen besproken op deze site spelen ook bij andere behartigers van studentenbelangen, zowel in Delft als landelijk. Deze belangen behartigers werken vaak samen zodat de Delftse student het best geholpen kan worden.

Regionaal

Naast VSSD zijn er in Delft een aantal andere partijen die de belangen van de Delftse student behartigen.

De Studentenraad

Een studentenraad is een democratisch gekozen afvaardiging van de studenten aan de TU Delft. De studentenraad heeft meerdere taken waarvan de belangrijkste zijn dat ze overleggen met het bestuur van de universiteit en bij belangrijke keuzen mee mogen stemmen. Daarnaast doet de studentenraad ook vaak aan voorlichting van de Delftse student zowel over dingen die spelen aan de TU als landelijk. De studentenraad bestaat op dit moment  uit 2 fracties namelijk ORAS en Lijste Bèta (zie hieronder).

ORAS

ORAS is op dit moment de grootste fractie in de studentenraad met 7 zetels. ORAS staat voor Organisatie RAtionele Studenten. ORAS is voor het behoud van de Delftse studentencultuur en maakt zich hard voor de gemotiveerde student die meer wil dan alleen studeren. Samen met de VSSD is ORAS lid van het ISO een landelijke studenten behartiger.

Lijst Bèta

Lijst Bèta is de jongste fractie binnen de studentenraad en heeft dit jaar 3 zetels. Lijst Bèta vindt het de belangrijkste taak van een universiteit om goed en motiverend onderwijs te verzorgen.

VeRa

De VerenigingsRaad Delft (VeRa) is het overkoepelend orgaan van de Delftse studentenverenigingen. De VerenigingsRaad behartigt de belangen van de 13 aangesloten verenigingen bij de TU en gemeente. De VeRa is aangesloten bij de LKVvV.

Landelijk

Informatie op deze site komt onder andere van de landelijke studenten behartigers. De VSSD is aangesloten bij 2 landelijke studenten behartigers: het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Bij het ISO wordt de Delftse lobby verder versterkt door ORAS en Lijst Bèta, die daar ook bij aangesloten zijn.

ISO

Het ISO is de grootste landelijke studentenorganisatie en behartigt de algemene belangen van meer dan een half miljoen studenten aan universiteiten en hogescholen. Het ISO is samen het LSVb vaste gesprekspartner van onder andere het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de politieke partijen en de koepels van universiteiten en hogescholen.

LSVb

De Landelijke Studenten Vakbond is een federatie van lokale vakbonden, die op landelijk niveau de belangen van studenten behartigt. Dit doen ze onder andere door in gesprek te gaan met de landelijke politiek en belangenorganisaties, door studenten te voorzien van juridisch advies, studenten te trainen in bepaalde vaardigheden en door lokale lidbonden te ondersteunen.

LKvV

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) is het overkoepelend orgaan van 46 studentengezelligheidsverenigingen in Nederland. Het hoofddoel van de LKvV is het behartigen van de belangen van de aangesloten lidverenigingen en de twaalf aangesloten Plaatselijke Kamers van Verenigingen (PKvV). In Delft is de PKvV de VeRa.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief