Tijdelijke Onderhuur

Tijdelijke Onderhuur

De eerste kamer voor veel eerstejaars studenten is een kamer in onderhuur. Ze gebruiken deze kamer dan als een soort springplank naar een permanente kamer. Maar wat is onderhuur nu precies, en is het eigenlijk wel toegestaan?

Wat is onderhuur

Onderhuur is als iemand zijn kamer op het moment niet gebruikt en deze wil verhuren aan een ander. Er zijn veel redenen waarom iemand zijn eigen kamer niet gebruikt en deze wil doorverhuren aan een ander. Voor de wet zijn er eigenlijk maar twee situaties mogelijk:

  • De verhuurder verhuurt zijn kamer, omdat hij zelf tijdelijk ergens anders gaat wonen en wilt na die periode terugkeren. Met studentenkamers gebeurd dit heel vaak, bijvoorbeeld tijdens stages in het buitenland.
  • De verhuurder koopt een huis, maar gaat daar niet direct wonen. In plaats daarvan verhuurt hij het eerst aan iemand, om er later alsnog zelf in te gaan wonen.

Onderhuur is toegestaan in Nederland, tenzij in het contract vermeld staat dat het niet toegestaan is, en heeft als doel om meer kamers beschikbaar te krijgen en zo de kamernood onder studenten te verlichten. Andere namen waaronder onderhuur ook wel bekend staat in de wet is tussenhuur of diplomatenovereenkomst.

Valkuilen

Aan onderhuur zitten niet zoveel valkuilen voor de huurder in onderhuur zelf, maar meer voor de verhuurder. Het enige waarvoor de huurder moet zorgen is dat hij de kamer op tijd heeft verlaten en deze daarbij netjes achterlaat. De verhuurder moet echter op meer punten letten.

Allereerst moet de verhuurder in het contract een vaste datum noemen waarop de kamer moet zijn verlaten. Soms komt het voor dat het verblijf in het buitenland verlengd wordt, bijvoorbeeld een stage waar een vakantie aan vastgeplakt wordt. Als de datum waarop de woning leeg moet verschoven wordt kan dit gevaarlijk zijn, immers de huurder in het pand kan zich gaan beroepen op huurbescherming. Als je dan terugkomt moet je dan eerst nog een lastige huurder uit je woning krijgen voordat je er zelf weer in kan.
Om misbruik van onderhuur te voorkomen moet bij het beëindigen van het onderhuurcontract de originele eigenaar of huurder van de kamer er belang bij hebben dat hij weer in bezit komt van zijn kamer.

Wat te doen?

Als je kamer in onderhuur wil doen is het handig om dit eerst te overleggen met je huisbaas of woningbouwvereniging. Soms kan de huisbaas de onderhuur voor jou regelen; de DuWo wil graag weten als je naar het buitenland gaat of zij jouw kamer voor jou kunnen verhuren. Als je een kamer in onderhuur aanneemt, betekent het automatisch dat je nogmaals een kamer moet vinden en dat er een uiterste datum voor staat, namelijk de einddatum die in het contract staat. Verlenging is in de meeste gevallen niet mogelijk, dus het kan de nodige stress opleveren om op tijd een nieuwe kamer te vinden, maar je zou het zeker moeten doen als je in september een kamer moet hebben.

Waar worden kamers in onderhuur aangeboden?

Er zijn veel verschillende plekken waar onderhuurkamers aangeboden worden. Doorgaans zijn dit dezelfde plekken waar je ook ‘normale’ kamers kan vinden. Enkele voorbeelden zijn:

Onderhuur voor uitwisselingsstudenten

www.HousingAnywhere.com is een website waarop studenten die naar het buitenland gaan voor studie of stage hun kamer kunnen onderverhuren. Inkomende exchange studenten kunnen daar meteen op reageren. Deze website opereert volledig op student-to-student, zonder tussenkomst van een derde partij.

Voorbeelden contracten onderhuur

Hier onder zijn twee voorbeelden van tijdelijke huurcontracten te vinden om te gebruiken bij het onderverhuren van je kamer.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief