Woonproblemen en de Huurcommissie

Woonproblemen en de Huurcommissie

Kan een huisbaas je zomaar je kamer uit zetten wanneer hem/haar dat uitkomt? Lekt het in je kamer? Denk je dat je veel meer betaalt dan je zou moeten? Het steunpunt heeft een hoop expertise op het gebied van huisvesting en huurrecht. Hier vind je wat snelle eerste antwoorden en tips.

Beëindiging van huurcontract

Kan een huisbaas je zomaar je kamer uit zetten wanneer hem/haar dat uitkomt? Gelukkig niet, hoewel ze het je soms wel doen geloven. Er zijn maar een aantal redenen die een verhuurder het recht geven de huurder eruit te zetten:

  • De verhuurder heeft zelf geen plek meer om te wonen, behalve jouw kamer (zeer uitzonderlijk).
  • Je hebt je misdragen, maanden de huur niet betaald of een wietplantage in je kamer; je bent geen goede huurder geweest en hier reeds voor gewaarschuwd.
  • De gemeente heeft bedacht dat jouw kamer beter dient als winkel; het bestemmingsplan is gewijzigd.
  • Je hebt een campuscontract en bent na je afstuderen niet op tijd weg.
  • Je woont in een hospitakamer; de eerste negen maanden kan de hospita je er uit zetten als jullie niet klikken. Daarna mag dat alleen als jouw verblijf niet meer in het belang van de hospita is.
  • Je huisbaas heeft je een prachtige vervangende woonruimte aan heeft geboden en je wilt deze niet aannemen; genoeg reden om je eruit te gooien.

Alle andere redenen zijn niet rechtsgeldig en dus kan je bij de rechter afdwingen dat je in je kamer mag blijven. Overigens moet je huisbaas altijd via de rechter toestemming krijgen om je eruit te zetten, als je het er niet mee eens bent.

Servicekosten

Veel studenten betalen buiten hun kale huur ook “servicekosten”. Wat zijn dat nou precies en hoe hoog mogen die zijn?

Wat zijn servicekosten?

Servicekosten is niets meer dan het voorschot dat je aan je huisbaas betaalt voor de door hem verleende service. Hieronder vallen de kosten voor gas, water en licht. Eventueel ook de internetkosten kunnen hier in opgenomen worden. Je huisbaas kan je ook servicekosten laten betalen voor bijvoorbeeld de wasmachine of het meubilair. Let hier wel mee op: Voor spullen ouder dan 5 jaar hoef je volgens de wet nooit meer te betalen! Als laatste valt onder service al het onderhoud wat je huisbaas voor je regelt. Dit kan de reparatie van de CV-ketel zijn, of schilderwerk.

Hoe hoog zijn de kosten?

De servicekosten mogen nooit hoger zijn dan het bedrag dat je huisbaas daadwerkelijk heeft uitgegeven. Ofwel, op de service mag je huisbaas nooit winst maken. Omdat je dit als huurder moet kunnen controleren is je huisbaas verplicht uiterlijk op 1 juli over het voorgaande jaar al zijn bonnetjes inzichtelijk te maken. Blijkt dan dat je teveel hebt betaalt, dan moet je huisbaas jou terugbetalen. Heb je echter te weinig betaald, dan zal je zelf moeten bijleggen.

Teveel betaald?

Als je huisbaas weigert zijn bonnetjes inzichtelijk te maken of het teveel betaalde bedrag terug te storten, kun je een onafhankelijke en bindende uitspraak aanvragen bij de Huurcommissie. Een uitspraak van de Huurcommissie kost 25 euro, en kan online worden aangevraagd op www.huurcommissie.nl.

Het huurprijs puntensysteem van de Huurcommissie

De maximale huur die voor een kamer gevraagd kan worden is gebaseerd op een nationaal puntensysteem. Berekening van het aantal punten dat een kamer krijgt is op de site van de huurcommissie mogelijk. Zit je boven de maximale prijs voor je kamer, dan kan je met het formulier dat automatisch voor je wordt aangemaakt na de huurprijscheck, bezwaar aantekenen bij de huurcommissie en zo een lagere huur afdwingen.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief