Onder welk stelsel val ik?

Val ik in het oude of nieuwe stelsel?

Door de grote hoop informatie en uitzonderingen is het erg lastig om duidelijk te krijgen of en wat er voor jou veranderd is sinds de invoering van het leenstelsel. Daarom staat hier een flowchart waarin je kan zien of en hoe jouw financiële situatie verandert. In 'Waarom is het leenstelsel ingevoerd?' staat de motivatie van de overheid om op dit leenstelsel over te gaan en worden er wat onduidelijke begrippen verder toegelicht.

Als je nog een prestatiebeurs ontvangt en binnen 10 jaar je diploma behaald hebt, wordt deze beurs een gift en hoef je die dus niet terug te betalen. Je lening moet je wel betalen. Voor de aflossing zijn er drie situaties:

  1. Als je alleen hebt geleend of nog aan het lenen bent in het oude stelsel krijg je studiefinanciering volgens het oude stelsel. De aflosregels van het oude stelsel zijn ook op jou van toepassing. Klik hier om meer te lezen over het oude stelsel.
  2. Als je zowel hebt geleend onder het oude als onder het nieuwe stelsel, bijvoorbeeld omdat je een bachelor begonnen bent onder de oude voorwaarden en je master onder de nieuwe voorwaarden, val je onder beide regelingen. Je mag dan zelf kiezen volgens welke regeling je de studieschuld wil afbetalen.
  3. Als je alleen gaat lenen of al aan het lenen bent in het nieuwe stelsel krijg je studiefinanciering volgens het nieuwe stelsel. De aflosregels van het nieuwe stelsel zijn ook op jou van toepassing. Klik hier om meer te lezen over het nieuwe stelsel.

In onderstaande tabel worden het oude en het nieuwe stelsel vergeleken.

Oude stelsel Nieuwe stelsel
Vanaf Twee jaar na beëindiging studiefinanciering Twee jaar na beëindiging studiefinanciering
Aflossen binnen 15 jaar 35 jaar
Hoeveel per maand* 12% extra inkomen boven het minimumloon 4% extra inkomen boven het minimumloon
Jokerjaren** 5 jaar (60 maanden) 5 jaar (60 maanden)

* Dit is het bedrag per maand dat de overheid maximaal van je vraagt om je lening af te lossen. Je mag natuurlijk altijd meer betalen zodat je eerder van je lening af bent.
** De term ‘jokerjaren’ staat uitgelegd in Het oude stelsel en in Het nieuwe stelsel .

Bij Wat is er veranderd? kan je naast bovenstaande tabel ook een tabel vinden waarin de maximale inkomsten in het oude en het nieuwe stelsel met elkaar vergeleken worden.

Klik hier om terug te keren naar het hoofdmenu of klik op een van de onderstaande links.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief