Waarom is het leenstelsel ingevoerd?

Waarom is het leenstelsel ingevoerd?

Tja, dat is een goede vraag. Het ministerie van Onderwijs vindt dat studenten best zelf in hun toekomst mogen investeren en dat de overheid daar niet volledig voor moet opdraaien. Verder vindt de coalitie van dit plan, bestaande uit de VVD, PvdA, GroenLinks en D66, het belangrijker dat er meer geld gaat naar het onderwijs zelf. Het geld dat het leenstelsel moet gaan opleveren zal dan ook geïnvesteerd worden in het onderwijs, zeggen ze. Het goede nieuws is dus dat het geld in het onderwijs blijft zitten, maar de studenten die nu beginnen met studeren hebben daar helemaal niets aan. Het geld komt namelijk pas vrij wanneer studenten beginnen met terugbetalen, over op z’n minst 7 jaar dus. De overheid houdt 2018 aan, dus de studenten die voor die tijd beginnen met studeren hebben pech; ze moeten én lenen voor hun studie én krijgen daar nog geen beter onderwijs voor terug. Daarom doen de onderwijsinstellingen nu al voorinvesteringen, wat wil zeggen dat ze de komende paar jaar extra budget vrij maken om te investeren in het onderwijs.

Voucher

Hiernaast krijgen studenten die tussen 2015 en 2018 zijn begonnen met studeren ná het afronden van hun studie een voucher van €2.000,- voor nascholing of bijscholing. Deze kunnen ze vijf tot tien jaar na het afstuderen gebruiken voor een door de NVAO geaccrediteerd onderwijsinstituut dat niet door de overheid wordt bekostigd (dus geen normale universiteit of hogeschool). Die €2.000 staat natuurlijk bij lange na niet gelijk aan de duizenden euro’s die de studenten missen aan studiefinanciering, maar helaas zullen ze het hier mee moeten doen.

Toegankelijkheid in gevaar

In de tussentijd is al gebleken dat de toegankelijkheid van het onderwijs in gevaar gekomen is. Uit verschillende rapporten is al gebleken dat bepaalde groepen studenten nu minder snel gaan studeren. De doorstroom van mbo-studenten naar het hbo is afgenomen en er zijn minder mensen gaan studeren met een handicap. Er wordt nog gekeken naar een oplossing hiervoor.

Klik hier om terug te keren naar het hoofdmenu of klik op een van de onderstaande links.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief