PERSBERICHT: TU Delft wil scholieren uitsluiten

Delft, 29-5-2017 De Technische Universiteit Delft wil scholieren gaan selecteren voordat zij aan de bachelor beginnen. Als de plannen doorgaan moeten scholieren voortaan een 7 hebben voor wiskunde B. “Een bizar idee, dit zal leiden tot honderden ‘broken dreams’” aldus Martijn Heufke Kantelaar, vicevoorzitter van de Delftse studentenvakbond VSSD. “Laat scholieren zelf bepalen of de studie goed bij hen past. Wij zien als oplossing een betere en verplichte studiekeuzecheck.”

De TU Delft zet als eerste technische universiteit van Nederland een flinke stap naar grootschalige selectie in bachelors. Kort gezegd: haal je op de middelbare school voor wiskunde B een gemiddeld cijfer onder de 7, dan kom je niet meer binnen. Dit is volgens de wet niet mogelijk en zeer onwenselijk voor de toegankelijkheid van de universiteit. Volgens Anka Mulder, vicevoorzitter College van Bestuur TU Delft, ‘is het cijfer voor wiskunde B een goede voorspeller van studiesucces, en leidt tot minder ‘broken dreams’’. Dit terwijl, uit onderzoek van de universiteit zelf, blijkt dat bijna 60 procent van de studenten met een 6 voor wiskunde het eerste jaar succesvol doorloopt. Heufke Kantelaar: “Dit zal leiden tot veel scholieren die onnodig worden geweigerd”.

Duizenden scholieren in 4,5 en 6 VWO met een 6 voor wiskunde B willen later ingenieur worden. “Een groot deel van deze scholieren kan niet de gewenste studie aan de TU Delft volgen door hun wiskundecijfer. Dit leidt juist tot meer ‘broken dreams’” aldus Heufke Kantelaar. D66-kamerlid Van Meenen merkte onlangs in een interview van ScienceGuide op dat uit onderzoek blijkt dat ‘selectie in de bachelor een nadelig effect heeft op kwetsbare groepen: scholieren met een niet-Westerse achtergrond, eerste generatiestudenten en jongens worden minder toegelaten’. “Studiesucces is meer dan alleen een wiskunde cijfer; goede voorlichting en matching spelen een veel grotere rol” aldus Wietse Kruijsse, bestuurslid VSSD.

Uit recent onderzoek van ResearchNed blijkt dat een verplichting van de studiekeuzecheck (SKC) het aantal ‘broken dreams’ zal verminderen. De studentenraad en de VSSD pleiten daarom voor verplichting van de studiekeuzecheck en uitbereiding van de SKC met bijvoorbeeld een meeloopdag, online proefstuderen of een persoonlijk gesprek. “Geef scholieren van tevoren een goed beeld van de studie, zodat zij zelf kunnen bepalen of deze bij hen past. Cijfermatig selecteren in de bachelor is een onwettige oplossing.” aldus Heufke Kantelaar.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief